20/11/2023

Kjolen er købt – hvad nu?

Selvom kjolen er det vigtigste køb, er der stadig mange detaljer omkring brudelooket, der skal styr på. Her finder du en tjekliste og en lille guide til hvert punkt, så du kan stråle på din bryllupsdag og nyde planlægningen uden frygt for at glemme noget.

I dette blogindlæg kan du finde inspiration til følgende:

  • Skrædder
  • Slør
  • Sko
  • Hårpynt
  • Strømpebånd
  • Undertøj
  • Smykker
  • Make-up og frisør 

Skrædder

99% af tiden skal en kjole forbi en skrædder. Som minimum skal den justeres i længden, så den svæver en fingers bredde over gulvet, når du har sko på. Man kan altså ikke se dine sko, med mindre du beder om det.  Butikken vil typisk henvise til en skrædder og dem kan du roligt bruge, da den skrædder er vant til butikkens kjoler.

Prisen på skrædderarbejde varierer enormt meget fra sted til sted og hvad der skal laves. Nogle tilretninger er dyrere end andre og det kan koste alt mellem 1.500 og 5.000 kr. Du skal dog stole på, det er pengene værd – de små centimeter en kjole rettes for at passe perfekt, kan gøre hele forskellen for, hvordan du ser ud. Det er også værd at holde dig for øje, når du lægger budget.

Selvom skrædderarbejde kan gøres ret hurtigt ved behov, er det en god idé at sætte 6-8 uger af. Hav gerne din anden fitting (altså efter første tilretning) ca. en måned før. Hvis alt er fint og du den dag kan tage kjolen med hjem, så hop i den igen derhjemme 10-12 dage inden brylluppet, for skulle noget have ændret sig, kan du stadig nå at komme forbi en skrædder.

Bruden betragter sig selv i spejlet, iført et elegant slør, og nyder øjeblikket før vielsen.

Slør

Det er en god idé at købe sløret, når du køber kjolen, så du kan se begge dele sammen. Hvis du ikke har haft tid til det, kan du ofte komme ind i butikken igen og prøve tingene sammen eller bare kigge på slør. Mht. længde er der ofte tre muligheder – under skuldrene, under numsen og gulvlangt.

Det kommer helt an på kjolen og din præference, hvad der fungerer, så prøv lidt forskelligt. De fleste kjoler gør sig fint med et helt enkelt slør uden pynt, så det ikke tager opmærksomhed fra kjolen. Har du en kjole med blonder og ønsker slør med blonder, så skal du være opmærksom på, om blonderne ligner hinanden. Har du en helt simpel kjole kan du bedre vælge et slør med blonder eller perler. Det kan lige give det ekstra til dit look.

Det er en gammel tradition at sløret klippes i stykker efter brudevalsen, men overvej om du ikke vil frabede dig det eller købe et billigt stykke tyl til det formål. Slør er ikke altid billige (det skyldes at kanten skal skæres med laser for ikke at krølle) og slør er også noget alle kan passe, så særligt hvis du er en af de første i familien eller venindegruppen, der bliver gift, så overvej om det skal gemmes så det en dag kan blive en andens something borrowed.

Ikke alle vælger at have slør på, men vær sikker på du får prøvet et. Mange skifter mening, når de først har det på. Det er også noget, du kun kan have på denne ene gang og du kan tage det af igen, når du har lyst. De fleste tager det af inden middagen, så man ikke sidder i det.

Sko

Du kan finde et andet blogopslag specifikt om valget af sko. Det vigtigste er, at du finder ét par sko, du har det godt i og at du tager dem med til skrædder, så kjolens længde kan blive tilpasset højden på skoene.

Hårpynt

Hvor meget eller hvor lidt hårpynt man ønsker, er meget individuelt. Prøv lidt forskelligt med din kjole og evt. slør. Nogle er også til blomsterkranse og det er selvfølgelig sværere at prøve, men leg evt. lidt med forskellige hårbøjler derhjemme så du kan få en idé om, hvordan det vil se ud.

Hvis du har prøvesætning med din frisør, er det en god idé at have hårpyntet med, så hun ved, hvad hun har at arbejde med. Hun kan også sige, hvis noget bliver for stort eller for meget til den opsætning, du ønsker.

Strømpebånd

Strømpebåndet symboliserer, at kvinden nu tilhører en bestemt mand. Nogle vælger stadig, at manden skal tage det af og kaste til de mandlige singler, da det bringer modtageren held, men det er de færreste. I dag bruger mange strømpebåndet enten som deres noget lånt eller noget blåt.

En kvinde sidder på en stol med benene krydset iført en smuk kimono.

Undertøj

Det er fuldt forståeligt, at man gerne vil have pænt undertøj til bryllupsnatten. Men du skal have din kjole på i mange timer og pænt undertøj er sjældent det mest behagelige eller praktiske under en brudekjole. Hvis du derfor har købt noget pænt lingeri så hop i det om aftenen, når du er kommet ud af kjolen.

Det er en god ide med sømløse, nude trusser, så man er sikker på at intet er synligt, også selvom man har en stor kjole. Du bør også overveje nogle shorts (evt. shapewear hvis du har behov) eller et blødt inderskørt. Kjolen vil køre henover din hud i mange, mange timer og selvom det er noget lækkert stof, kan huden godt blive irriteret, særligt også fordi de fleste har det varmt den dag.

I butikken kan du som regel købe enten skørt eller shorts både med og uden shape-effekt. Det vil også give dig muligheden for at prøve det med kjolen, da det kan gøre en stor forskel for, hvor gennemsigtig eller stram kjolen fremstår.

Når det kommer til bh, har de fleste brudekjoler indbygget en form for bh eller indlæg. Det er stort set umuligt at have en almindelig bh på under en brudekjole, da stropper eller ryg tit vil kunne ses – åben ryg på er meget populært i brudekjoler.

I nogle tilfælde kan en selvsiddende bh fungere, men oftest er det rarest at få skrædderen til at sy den støtte ind, du har brug for, så du nemt kan komme ind og ud. Man kan gøre meget hos skrædderen, også hvis du har en mere fyldig barm. Ellers er brysttape en populær løsning.

Smykker

Hovedreglen her er less is more. Du har selvfølgelig en ring på, måske både forlovelses- og vielsesring. Øreringe er også helt fint, men har du mere, skal du overveje det nøje. Ure eller store armbånd ser tit malplacerede ud på billeder. Halskæder fungerer sjældent til kjolen og vil enten være i vejen eller ikke passe helt til.

Grunden til at det kun er ringe og øreringe der anbefales er, at der sker rigtig meget i forvejen og det kan man glemme, når man f.eks. bare prøver kjoler. Husk at der udover kjolen kommer hårpynt, evt. slør, en fin håropsætning, festmakeup og brudebuket.

Igen kan man til helt simple kjoler vælge lidt vildere eller flere smykker, men som udgangspunkt bør man holde sig til få elementer, så dit look ikke får for travlt og overstråler kjolen eller dig.

Make-up og frisør

Efter kjolekøb er det en god idé at kigge på en makeup artist og/eller frisør, hvis det er noget du ønsker. De kan booke op i rimelig god tid. Det er også først, når du har fundet kjolen, at du bør vælge din frisure, da den kan have detaljer, du måske ønsker at fremhæve.

Når du vælger en frisure, så husk at du skal kunne holde den ud hele dagen – hvis du har tykt hår, er det måske ikke en god idé at vælge en høj knold, så du har hovedpine efter et par timer. Du skal også gerne kunne bevæge dit hoved nemt, både frem og tilbage, men også op og ned.

Det er en rigtig god idé med en prøvesætning, hvis du har en frisør. Når det kommer til makeup, vil den gode artist spørge, hvad du går med til daglig. Hvis du ikke har winged eyeliner på hver dag så lad være med at gøre det på bryllupsdagen. Du skal fremhæve alle dine bedste træk, men du skal stadig gerne ligne dig selv.

Husk også at makeuppen tit skal fungere fra tidlig morgen til sen aften. Det er en god idé at spørge din makeupartist, hvilken læbestift/lipgloss hun bruger, så du selv kan købe en magen til, du kan have på dig hele dagen.