04/10/2023

Fem gode råd før du siger yes to the dress

Valget af brudekjole er uden tvivl den største beslutning, bruden skal tage i forbindelse med sit bryllup. Derfor kan du her finde nogle gode råd til, hvordan du på den bedste måde finder drømmekjolen. Men først og fremmest skal du huske, at der er en kjole derude til alle uanset stil, budget, højde og drøjde. At vælge en kjole er ikke meget anderledes end at vælge en partner. Nogle ved det ved første blik og andre efter date nr. 10 – men alle ved på et tidspunkt, at det er det rigtige valg.

1. Undersøg mulighederne men vær åben for forslag

Det er en god idé at gøre dig nogle tanker, inden du tager ud og prøver de første kjoler. Er du til ærmer eller stropper? Tætsiddende eller stort slæb? Glimmer eller blonder?

Dine ønsker kan nemlig være med til at udvælge, hvor det er bedst at tage hen og kigge på kjoler. Mens alle butikker selvfølgelig har et udvalg, vil de fleste, særligt i et lille land som Danmark, typisk have mere af én stil f.eks. a-line, boho eller lignende.

Når du dukker op til din prøvning så fortæl ekspedienten om dine ønsker og vis evt. nogle billeder (brug altid fra butikkens egen hjemmeside), men vær åben for at de kommer med forslag – de er jo eksperten. Prøv noget forskelligt så du er sikker på, du har set et bredt udvalg. Du får også kun muligheden denne ene gang!

Husk at 50% af alle brude ikke vælger den type kjole, de troede, de ville.

En kalender og pen, der hjælper dig med at holde styr på dine daglige aktiviteter og mål.

2. Vær ude i god tid

I mange butikker skal man have taget mål og kjolen skal bestilles hjem fra en designer i udlandet, der laver præcis dén kjole kun til dig. Det kan tage alt mellem 3 og 8 måneder. Dertil kommer gerne 6-8 ugers skrædderarbejde. Man kan, i nogle tilfælde, betale for, at produktionen tager kortere tid, men det er nogle nemme penge at spare ved at tage af sted i god tid.

Det giver dig både ro til at være sikker i din beslutning og du risikerer heller ikke at begrænse dit udvalg, fordi du simpelthen kom for sent i gang. Skal du derfor have en designerkjole så start gerne 10-12 måneder før.

Visse steder sælges kjolen selvfølgelig som stangvare, dvs. du kan tage den med ud af butikken samme dag. I det tilfælde kan du købe kjole ret tæt på din bryllupsdato, altså ca. 3 måneder før, så der stadig er god tid til skrædder.  

Husk at alle kjoler skal til skrædder som minimum for at justeres i længden.

3. Kend dit og butikkens budget

Det er vigtigt at vide, hvad du er villig til at give for en brudekjole. Brudekjoler varierer i pris fra 4-5.000 kr. og helt op til 30.000 kr. eller mere (og så findes der selvfølgelig designerkjoler til 100.000). Du skal derfor være helt afklaret om, hvor smertegrænsen er, inden du tager af sted. De fleste steder er 15.000 et fint budget, der giver dig mange muligheder.

Du skal også være sikker på, at butikken matcher dit prisleje. Nogle butikker har kjolernes priser på hjemmesiden, mens andre har et interval og det nytter ikke noget at komme med 5.000 kr. til en butik, hvor priserne starter på 10.000 kr. Hvis du er tvivl, så tag kontakt til butikken og spørg.

Vigtigst af alt må du aldrig prøve en kjole, du ikke er parat til at betale for, heller ikke for sjov, for er du først forelsket i kjolen til 7.000 kr. over budgettet, så er det ikke så sjovt mere. Tal med din partner om, hvad der er i budgettet og hold dig til det.

Husk at skrædderudgifter altid kommer oveni, ligesom der også skal være penge til slør, sko, undertøj og hårpynt. 

4. Overvej hvem – og hvor mange – du har med

Flere brude ønsker at have hele venindegruppen, mor, mormor og kusiner med. Mens det er forståeligt, at man gerne vil dele det særlige øjeblik med andre, anbefales det, at man ikke har mere end 3-4 stykker med.

Dels er der ikke altid plads til at have hele den udvidede familie med, men det er mange meninger, du skal lytte til og du kan risikere at glemme din egen. Det er også nemmest for ekspedienten at hjælpe dig, hvis de kan høre din mening.

Det betyder ikke, at din familie ikke må byde ind, men det er vigtigt, at det er din mening, der er i centrum. Overvej evt. at aftale med dem du har med, at du gerne først vil sige, hvad du synes, inden de byder ind – det ville jo også være rigtig ærgerligt, hvis de siger, de hader den, du har på, inden du når at sige, at du elsker den.

Husk det vigtigste er, at du har nogen med, der støtter dig og dine valg og giver dig ro til mærke, hvad der er rigtigt for dig.

5. Det bliver ikke som på TV

Mange brude tror, at når man finder kjolen, så ved man det, før den overhovedet er blevet lynet og tårerne strømmer ned ad kinderne. Sådan er det sjældent. Alle processer og alle brude er forskellige.

I løbet af sin prøvning får man typisk et par favoritter. Tag dem på igen til sidst. Nogle gange skal der et slør til eller man skal prøve sin yndlings par gange, før man kan mærke, at det er den helt rigtige kjole. Naturligvis oplever nogen de helt store følelser, men hvis du ikke normalt har let til tårer, må du ikke forvente det af din brudekjole – for det er jo ikke den, du er.

Du kan mærke det i maven, når det er den rigtige kjole, men det kan godt først være tredje eller femte gang, du har den på. Det er vigtigt, du bruger den tid, netop du har brug for. Lad dig heller ikke friste af spontane rabatter, f.eks. 15% hvis du køber i dag – det er en salgsstrategi og du risikerer at stå med en kjole, du ikke kan lide og skulle ud og finde penge til at købe en anden.

Husk at du kender dig selv og din beslutningsproces bedst.